4. lecke - How does ICT make a difference?

Az 1. héten az IKT-val kapcsolatos negatív vélemények szófelhője.
Tulajdonképpen több lecke, egy egész hét. Ez a 2. hét a kurzusnak olyan eleme, ami leginkább a résztvevők kommunikációjára és információira támaszkodik, egymástól lehet tanulni. Mivel én nem tudtam ebben részt venni, ezért nem írok leckénként részletes reflexiót.

Három nagyobb témát vitattak meg a résztvevők:
Hogyan hat az IKT alkalmazása az iskolákra? a tanárokra? a diákokra? Nem mindenki van elájulva a lehetőségtől, természetesen.
Az 1. héten az IKT-val kapcsolatos pozitív vélemények szófelhője.

A fimre vett és bemutatott vélemények azt tükrözik, hogy sehol sem könnyű, és időt igénylő feladat az IKT valós és teljes körű integrálása: tanterv, eszközök, keretrendszerek, értékelés, tanulásszervezés, kommunikáció - szóval nem egy-egy YouTube videó vagy saját prezentáció bemutatásáról van szó néhány tanár esetében.
A tanulságok:

  • IKT (szoftver) eszközöket kell elérhetővé tenni
  • így vagy úgy, de az iskolában és otthon is használható eszközt (hardver) kell adni minden gyerek kezébe (ez nem jelenti azt, hogy mindig egyedül dolgoznak, vagy állandóan ezeken kommunikálnak!)
  • növeli a motivációt, az elkötelezettséget, az önállóságot, a kreativitást a tanulással kapcsolatban
  • minden tanár és minden diák tanul - kollaboráció, kommunikáció, kooperáció
  • a tanulók közül ún. digital leaders - digitális vezetők - választódnak ki, akik vezetik, tanítgatják a többieket
  • a tanulók szerint: élvezetes, segíti a tanulást, alkothatnak, kevesebb a papír, tantermen kívül is kommunikálhatnak, az iskolában több a kötöttség a használatban, de otthon szívesen osztják, értékelik egymás munkáját, játszanak
  • vannak támogató programok: iste.net, pil-network, intel teach programme, etwinning, iEarn és nemzeti programok is. 

A magyar nemzeti programot hogy hívják és hol van? Találtam ilyet, hogy Digital Hungary. Írtam már az Open Edu és Sulix programról, ismerjük a Sulinetet, meg mindig bejön az innovatív iskolák TÁMOP pályázat, de van valami más, ahol valami stratégia meg operatív terv is van? És mindezen elemek vagy kezdeményezések, netán résztvevő iskolák, intézmények és cégek megtalálhatók együtt?

Egy képet már megosztottam erről az oldalról, itt van a teljes értékelés a Digital Agenda for Europe Magyarországra vonatkozó értékeléséről.

Megjegyzések